SIKÇA SORULAN SORULAR
Asansör periyodik kontrol; Asansörün güvenli kullanımı ve işletme yönünden uygun çalışıp çalışmadığına dair yaptırılacak olan muayeneyi ifade eder.
30411 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği ve 30737 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği, Asansörlerde yapılacak Periyodik Kontrol usul ve esasları, sorumlulukları tanımlar.
1) Asansör çalışır durumda olmalı.
2) Makina dairesi anahtarı erişilebilir olmalı.
3) Planlı bir elektrik kesintisi durumunda firmamız bilgilendirilmelidir.
1)Montaj yapan firmanın CE Sertifikası (Modül B+E'li firmalar Komponent listesini de eklemeliler),
2)Standarttan sapma durumunda (Çalışma alanları yüksekliği, sığınma alanları ölçüsü vb.)Tasarım inceleme sertifikası, Modül G sertifikası veya standarttan sapmayı da içeren AB Tip inceleme sertifikası,
3)Kapı yangın dayanım ve sızdırmazlık belgeleri,
4)Muayeneye eşlik edecek firma personelinin sigorta dökümü,
5)İlgili idarece onaylı Asansör avan veya uygulama projesi (Yapı denetim onaylı olmalı),
6)Yapı Ruhsatı,
7)Bakım sözleşmesi,
8) AB uygunluk Belgesi,
9) Tam Yük Deneylerinde kullanılan yüklerin kalibrasyon sertifikaları (01.07.2023'ten sonra),
10)Tescil öncesi Periyodik kontrol Başvuru formu,
11)Ödeme Dekontu (tam yük ile alakalı deneylerin başarısız olması veya yüklerin getirilmemesi durumunda 1. takip kontrollerden 3 katı ücret alınacaktır)
Planlamadan önce, Periyot Muayene Yetkililerine iletilmelidir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 60 gün süre içinde tespit edilen uygunsuzlukları giderilmez ise kullanım dışı bırakılması amacıyla bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirilir ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan güvensiz asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 60 gün sonra yapılır.
Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren uzman kontrol mühendisinin görevlendirilmesi sağlanır.
Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 120 gün sonra yapılır.
Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan hafif kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 12 ay sonra yapılır