Destek ve Bilgi Hattı: 0530 594 0321

SIKÇA SORULAN SORULAR

Asansör periyodik kontrol; Asansörün güvenli kullanımı ve işletme yönünden uygun çalışıp çalışmadığına dair yaptırılacak olan muayeneyi ifade eder. 

30411 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği ve 30737 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan  Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği, Asansörlerde yapılacak Periyodik Kontrol usul ve esasları, sorumlulukları tanımlar.

1) Asansör çalışır durumda olmalı.

2) Makina dairesi anahtarı erişilebilir olmalı.

3) Planlı bir elektrik kesintisi durumunda firmamız bilgilendirilmelidir.

1)Montaj yapan firmanın CE Sertifikası (Modül B+E'li firmalar Komponent listesini de eklemeliler),

2)Standarttan sapma durumunda (Çalışma alanları yüksekliği, sığınma alanları ölçüsü vb.)Tasarım inceleme sertifikası, Modül G sertifikası veya standarttan sapmayı da içeren  AB Tip inceleme sertifikası,

3)Kapı yangın dayanım ve sızdırmazlık belgeleri,

4)Muayeneye eşlik edecek firma personelinin sigorta dökümü,

5)İlgili idarece onaylı Asansör avan veya uygulama projesi (Yapı denetim onaylı olmalı),

6)Yapı Ruhsatı,

7)Bakım sözleşmesi,

8) AB uygunluk Belgesi,

9) Tam Yük Deneylerinde kullanılan yüklerin kalibrasyon sertifikaları (01.07.2023'ten sonra),

10)Tescil öncesi Periyodik kontrol Başvuru formu,

11)Ödeme Dekontu (tam yük ile alakalı deneylerin başarısız olması veya yüklerin getirilmemesi durumunda  1. takip kontrollerden 3 katı ücret alınacaktır)

Planlamadan önce, Periyot Muayene Yetkililerine iletilmelidir. 

Bağlı bulunduğunuz belediyenin yetkilendirdiği A tipi muayene kuruluşuna başvurarak asansörlerinize periyodik kontrol/muayene yapabilirsiniz.
Asansör bakımı ve periyodik kontrol birbirinden farklı hizmetlerdir. Asansör bakımları, aylık olarak asansörün genel durumunun değerlendirilmesi, eksikliklerinin giderilmesi amacı ile yapılan bir faaliyettir. Periyodik kontrol ise, asansörün can ve mal güvenliği açısından kullanıma uygunluğu ile ilgili yapılan ayrıntılı muayenedir. Periyodik kontrol ile asansörün kullanıma uygun olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmaktadır. Ayrıca yine periyodik kontroller vasıtası ile asansöre yapılan bakımların da kontrolleri yapılmış olmaktadır.
Asansör periyodik kontrolleri, ilgili alanda lisans öğrenimini tamamlamış (Ör: Makine mühendisleri, elektrik-elektronik mühendisleri, mekatronik mühendisleri) ve asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda ayrıntılı teorik ve pratik eğitimleri başarı ile tamamlamış A tipi muayene kuruluşu mensubu personeller tarafından yapılır.
Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansörlere iliştirilen etikettir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 60 gün süre içinde tespit edilen uygunsuzlukları giderilmez ise kullanım dışı bırakılması amacıyla bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirilir ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan güvensiz asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 60 gün sonra yapılır.
Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren uzman kontrol mühendisinin görevlendirilmesi sağlanır.
Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.
Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 120 gün sonra yapılır.
Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.
Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan hafif kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren 12 ay sonra yapılır
Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etikettir.
Asansör periyodik kontrol/muayene fiyatları Belediyeler ile yapılan protokoller çerçevesinde bölgelere göre farklılık göstermektedir. Periyodik kontrol/muayene fiyatlarını ilgili belediye ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşundan öğrenebilirsiniz.
Asansör periyodik kontrol/muayene yapacak olan firmalar TS EN 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşlarıdır. Bu kuruluşların akreditasyon belgelerini Türk Akreditasyon Kurumu (http://www.turkak.org.tr) ve firmaların kendi web sayfaları üzerinden öğrenebilirsiniz.
24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin A tipi akredite muayene kuruluşları tarafından yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu anlamda Belediyelerin sorumluluğu, kendi sınırları dahilindeki asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için bir A tipi akredite muayene kuruluşunu yetkilendirmek ve asansör periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY